Herfst in Finland

Gepubliceerd op 7 oktober 2023 om 18:24

De Finse herfst

Afgelopen week een super mooi tripje gemaakt in Finland. De natuur is daar geweldig mooi, het wordt dan ook niet voor niets het land van de duizend meren genoemd.

De reis bestond uit diverse excursies door de prachtige natuurparken in de omgeving van Hossa. Met voor mij als hoogtepunt de Beren hut en ik zou graag het Noorderlicht willen zien. 

 

Aan Noorderlicht geen gebrek @Hossa National park

De prachtige mist over het meer @Hossa National park

Op korte afstand van Hossa ligt het kloofmeer Julma Ölkky. Een smal en lang meer in de diepte waar we omheen zijn gelopen, dit was stevige wandeling met adembenemende uitzichten naar dit meer en en rotspartijen met de gele berken. Tijden een kampvuur genoten we van de welverdiende "lunch".

 

@kloofmeer Julma Ölkky

@kloofmeer Julma Ölkky


Met de minibus naar het noorden via Kuusamo naar Oulanka National Park. Dit panpark neemt je duizenden jaren terug naar de tijd waarin het smeltwater de ravijnen en kloven uitsleet. In deze meanderende rivier, die naar Rusland stroomt, liggen de grote Kiutaköngäs stroomversnellingen. 

 


Na onderweg gestopt te zijn bij de "No go zone" op weg naar het oerbos in het gebied Näränkä, vlakbij de Russische grens. 

 

No Go Zone richting Rusland

No Go Zone richting Rusland


Vanaf een magistrale Näränkävaara heuvel hebben we een weids uitzicht over zowel het Finse als Russische landschap. Ook hier kleurt alles geweldig tijdens de herfst.

 


Vandaag vertrekken we eindelijk" voor een lange rit naar Finlands meest indrukwekkende zoogdier, de Europese bruine beer. Onze bestemming hiervoor is Bear Centre in Vartius aan de Russische grens. Dit was een onbeschrijfelijke ervaring. We werden rond 14:30 uur naar de hut begeleid, de deur ging dicht en daar zaten we dan met zijn tweetjes. De deur gaat pas morgenvroeg weer open en we mogen onder geen enkel bedwing naar buiten. 

Een kleine 20 minuten later zagen we een zwarte schim in de bossen zitten, en niet veel later kwam hij/zij aangesjokt.....een beer. Een moment om niet te vergeten. Ik kreeg kippenvel over heel mijn lijf. Dus snel de camera richten en plaatjes schieten. En zo ging het een hele tijd door. In totaal zo'n 6 of 7 verschillende beren gezien.

 

En natuurlijk was er ook "het" Noorderlicht. Ik had dit nog nooit gezien, en ook dit was een prachtige ervaring. Het is hier avonds nog echt donker, maar dan ook echt donker. Je ziet duizenden sterren aan de hemel, geen lichtvervuiling zoals hier in Nederland. 

Het Noorderlicht hebben we deze week 3 keer mogen aanschouwen.

 

Voor deze foto’s heb ik gebruik gemaakt van:

  • Nikon Z6-II
  • Nikon Z  24 - 70mm  / Laowa Z 15mm / Nikon Z 400mm

 


Zie onderstaande map voor de locatie.


Rating: 4 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.