Drone informatie

 Welke drone moet ik kiezen?

Je kunt verschillende redenen bedenken waarom een drone kopen een goed idee is. Het kan puur om de vliegervaring, die natuurlijk geweldig is. Een andere goede reden is de mogelijkheid tot het maken van prachtige luchtopnames, die je met een quadcopter hebt. Maar aangezien er veel verschillende drones te koop zijn, kan het lastig zijn om te beslissen wat nu voor jou de beste optie is. We geven je daarom graag wat advies. Hieronder lees je in het kort wat de belangrijkste zaken zijn, waarop je moet letten bij het kopen van een drone.

 

Wat is een drone nu eigenlijk precies? 

Laten we beginnen met het woord ‘drone’. De Nederlandse vertaling is ‘dar’, een mannetjes bij dus. Als je een drone hoort zoemen, snap je wel waarom deze term gekozen is. Hoewel drones nog niet zolang algemene bekendheid genieten, bestaan ze al een tijd. Ze werden aanvankelijk alleen gebruikt voor militaire doeleinden en zijn pas vrij recent voor iedereen te koop. Je vindt drones tegenwoordig in allerlei uitvoeringen en prijsklassen, van eenvoudige speelgoedmodellen tot geavanceerde, professionele toestellen.

 

Quadcopter

De meest voorkomende drone voor recreatief en professioneel gebruik is de quadcopter. Deze is voorzien van
vier propellers, en is daardoor erg wendbaar en buitengewoon stabiel. Een quadcopter is relatief makkelijk te besturen en daardoor zeer geschikt voor beginnende piloten. In onze shop vind je voornamelijk quadcopters. Je treft ze in verschillende formaten, van compacte mini-drone tot geavanceerde camera-drone. Een mini-drone met camera is overigens ook een optie. Wist je dat er ook drones zijn die niet vliegen, maar rijden? Oke, strikt genomen zijn dit geen drones, maar robots. Deze robots bieden weer heel andere mogelijkheden dan vliegende drones. Je vindt er een aantal in onze shop.

 

Afstandsbediening Mavic Air 2 met een iPad als beeldscherm

Hoe lang wil je vliegen?

Een quadcopter wordt aangedreven door één of meerdere motoren. Deze worden op hun beurt van stroom voorzien door een accu. Hoe krachtiger de accu, hoe langer je kunt vliegen. Je kunt natuurlijk ook meerdere accu’s aanschaffen, om zo de vluchtduur te verlengen. De meest eenvoudige drones in onze shop kunnen maximaal 10 minuten achtereen vliegen, terwijl de meer geavanceerde modellen meer dan 20 minuten in de lucht kunnen blijven. De meeste accu’s hebben een uur à anderhalf uur nodig om op te laden. Het is verstandig om goed te bedenken hoe lang je wilt kunnen vliegen met je drone, om zo de juiste keuze te kunnen maken. 

 

 

 

De besturing van een quadcopter gebeurt via een remote controller of via een smart device dat via Bluetooth of wifi in verbinding staat met de drone. Soms heb je ook de optie om een smartphone of tablet aan te sluiten op een controller, zodat je een live data- of cameraverbinding tot stand kunt brengen. Bij de modellen uit onze shop die bestuurd worden met een remote controller, krijg je meestal standaard een controller meegeleverd. Per model staat duidelijk aangegeven of dit het geval is. Sommige drones zijn ook te besturen met twee controllers tegelijk. Hierbij bestuurt één persoon de drone, terwijl de andere persoon de camera bedient. Een belangrijke eigenschap, die te maken heeft met de besturing, is de maximale communicatie-afstand tussen de drone en de controller. Er is een punt waarop de verbinding verloren gaat, dit verschilt per model. Eenvoudige quadcopters hebben bijvoorbeeld een bereik tot 100 meter, terwijl duurdere modellen tot een aantal kilometer in verbinding kunnen blijven staan met de controller.

 

Camera-drones: filmen in HD, 4K 60 fps, HDR video
We hadden het al even over de mogelijkheid filmopnames en foto’s te maken vanuit de lucht. Een drone met camera biedt eindeloze mogelijkheden, die tot voor kort onbereikbaar waren voor de meeste mensen. De mogelijkheid te filmen en foto’s te maken, is de meest voorkomende reden voor het kopen van een drone. Sommige drones hebben een geïntegreerde camera, terwijl andere modellen zijn uitgerust met een gimbal, een camerastabilisator. Hier kun je zelf een camera op bevestigen. De kwaliteit van de beeldopnames verschilt per model, dit staat altijd duidelijk aangegeven. De meest geavanceerde camera-drones kunnen in fantastische HD of 4k -kwaliteit filmen. Wanneer een drone is uitgerust met een gimbal, blijft de camera altijd stabiel en recht, ook al schokt en beweegt de drone zelf in de lucht. De camera is vaak op afstand bestuurbaar, zodat je zelf precies kunt bepalen wat er gefilmd of gefotografeerd wordt.

Een belangrijke eigenschap van een drone is of hij voorzien is van GPS. Door middel van satellieten kan de positie van de drone en de positie ten opzichte van de piloot nauwkeurig bepaald worden. Zo weet je altijd precies waar de drone zich bevindt. Sommige modellen kunnen stil in de lucht worden gehangen, op een bepaalde plek. Er zijn ook quadcopters met een automatische terugkeerfunctie. Deze kunnen ofwel via een druk op een knop terugkeren naar de piloot, of detecteren automatisch wanneer ze het bereik met de controller dreigen te verliezen, om vervolgens terug te keren.

 

Maak je keuze!
Nu je een beetje op een rijtje hebt waar je op moet letten, kun je een weloverwogen keuze maken. Natuurlijk speelt hierbij ook je budget een belangrijke rol. Hoe beter de onderdelen en prestaties van de drone, hoe duurder hij meestal is. Klinkt logisch, en dat is het ook. Het is verstandig om te bedenken wat je wilt met
de drone en wat je minimale eisen zijn, en aan de hand daarvan het meest geschikte model te kiezen. Welke drone je ook kiest, spijt ga je er gegarandeerd niet van krijgen. Pas wel op dat je niet verslaafd raakt aan het vliegen.

 

Oh ja, en dan dit nog!
Last but not least: kijk goed waar je je quadcopter de lucht in stuurt. Het is niet overal toegestaan! Om te voorkomen dat je onbewust in overtreding bent, kun je je beter voor je begint even verdiepen in de wetten en regels die hieromtrent zijn opgesteld. Er wordt in de regelgeving in Nederland en België onderscheid gemaakt tussen hobbymatig-/privégebruik en zakelijk gebruik van drones. Onder privégebruik valt het vliegen zonder commerciële bedoelingen. Vlieg je in opdracht van iemand, om bijvoorbeeld luchtopnames te maken of gebiedscontroles uit te voeren, dan valt dit dus onder zakelijk gebruik.

Check deze link van Aeret om de NO fly zones in Nederland te bekijken.

 

Vliegen met een drone in Nederland
Recreatief vliegen met drones mag in Nederland, mits alle regels nagevolgd worden. De regelgeving die opgesteld is voor het vliegen met modelvliegtuigen, geldt ook voor drones. Onder ‘modelvliegtuigen’ vallen alle op afstand bestuurbare vliegtuigen zonder piloot, met een gewicht tot 25 kilo. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft bepaald dat het vliegen met een modelvliegtuig of drone alleen mag plaatsvinden onder omstandigheden en op plekken waarbij de bestuurder op elk moment goed zicht heeft op het toestel en het luchtruim daaromheen.

Zoals de meeste drone-liefhebbers wel zullen weten, is vliegen in de buurt van gecontroleerde of militaire vliegvelden verboden. Tot deze groep behoren de luchthavens van Schiphol, Eelde, Rotterdam, Maastricht-Aachen, Niederrehein, Leeuwarden, Volkel, Eindhoven, Gilze-Rijen en Woensdrecht. Er is ook een aantal ‘ongecontroleerde vliegvelden’ in Nederland, deze bevinden zich in Texel, Ameland, Drachten, Hoogeveen, Hilversum, Seppe, Midden-Zeeland en Venlo. Voor deze vliegvelden geldt dat er in een straal van 3 kilometer om het gebied heen niet met modelvliegtuigen gevlogen mag worden.

 

Nieuwe regels
Omdat het aantal mensen dat met drones vliegt sterk is toegenomen, is op 1 juli 2015 de regelgeving voor het recreatief gebruik van drones aangescherpt. Het is belangrijk goed te weten wat wel en niet mag, voordat je begint met vliegen. Je wilt tenslotte niet de je drone wordt ingenomen, of dat je getrakteerd wordt op een vette boete.

 

Zijn er, naast vliegvelden, nog meer plekken waar je niet mag vliegen?
In Nederland mogen hobbyvliegers nooit boven bebouwd gebied, autowegen of spoorlijnen vliegen. Bij zakelijk gebruik geldt een minimale afstand van 150 meter, bij privégebruik is er geen minimale afstand. Als je het zeker wilt weten, kun je het beste ook deze 150 meter in acht nemen.

 

Mag je altijd vliegen, dag en nacht?
Zoals we hiervoor al noemden, moet je tijdens de vlucht je drone op elk moment kunnen zien. Gepaard hieraan gaat de regel dat je alleen bij daglicht mag vliegen. Dus ook al heb je een drone met led-verlichting, in openbaar gebied mag je er in het donker officieel niet mee vliegen.

 

Hoe hoog mag je eigenlijk vliegen met een drone?
Vanaf 1 juli geldt voor zowel recreatief gebruik als zakelijk gebruik een maximale vlieghoogte van 120 meter.

 

En foto’s of video’s maken, mag dat gewoon?
Gelukkig zijn er wat dat betreft geen strenge regels in Nederland. Tot 2013 waren die er wel, maar door de opkomst van de voor iedereen toegankelijke, gedetailleerde satellietfoto’s van bedrijven als Microsoft en Google is besloten hier niet langer restricties voor te hanteren. Je mag dus gewoon filmen en fotograferen, wel zo fijn als je net een dure camera-drone gekocht hebt.

 

Vliegen met een drone in België
In België zijn de regels een stukje strenger. Het Directoraat-generaal Luchtvaart heeft hier bepaald dat recreatief alleen met drones gevlogen mag worden op locaties die speciaal zijn aangewezen voor modelvliegen. Boven openbaar gebied mag niet gevlogen worden, uiteraard wel boven privéterrein. De maximale vlieghoogte is eveneens een stuk lager dan in Nederland, namelijk 10 meter. Wil je hoger vliegen? Dan moet je een opleiding doen. Om erachter te komen waar de gebieden waar gevlogen mag worden, zich bevinden, kunt u het beste contact opnemen met uw gemeente. Voor zakelijk vliegen geldt een maximale vlieghoogte van 90 meter. De piloot moet overigens wel beschikken over een licentie.

Laat je niet ontmoedigen door alle regels, het is in een dichtbevolkt en dichtbebouwd land nu eenmaal onmogelijk om geen regels te hanteren. Het vliegen zelf wordt er echt niet minder leuk door.

Veel vliegplezier!


Hiernaast de wettelijke verplichting betreft de A1/A3 & A2 categorie.

 

(klik voor vergroting)